обратно

„ТАПАС“, ИЛИ КАК ДА ХАПНЕМ С ПРИЯТЕЛИ ПО ИСПАНСКИ!

"Опиянителна атмосфера се разливаше из пространството заедно със стотината щастливи вечерящи, които крещяха измежду хапките. Имаше изстискване на лимони, сърбане от мидени черупки и чупене на щипки, топене на хляб в разливащи се сосове и поглъщане на кани, пълни със сладка ледена сангрия."

Това е колоритният спомен на писателя Пол Ричардсън за един от най-автентичните и емблематични обичаи на темпераментна Испания, по-известен сред местните като „tapear/ir de pinchos“, а сред всички останали като „тапас“!

КАКВО Е ТАПАС?

Всъщност „тапас“ не е просто храна, рецепта или кулинарна специфика на региона. „Тапас“ е атмосфера, начин на живот и своеобразен ритуал на приятелството, чиято истинска сила се крие в това да пробужда преждевременно „заспалите“ малки градски площади и да ги превръща в колоритна среднощна сцена на неподправена приятелска фиеста, която обикновено приключва с настъпването на новия ден!

Наименованието "тапас" произлиза от испанския глагол „tapar” – покривам. Смята се, че първите тапас са се сервирали под формата на филийка хляб или резенче месо, с които любителите на шери в андалусийските таверни покривали своите чаши!

Най-често чашите били покривани с шунка или чоризо – осолени меса, които предизвиквали жажда и желание за още и още споделени питиета и вкусни хапки! Така постепенно собствениците на традиционните за региона „bodegas“ започнали да измислят нови и все по-вкусни и разнообразни хапки, които да се сервират към шерито на шумните приятелски компании!

ТАПАС ДНЕС.

От малка практична идея преди време, днес „тапас“ се е превърнал в запазен стил на общуване, в култура на неподправеното забавление.

Излизането с приятели вечер за традиционното похапване е ритуал, който приятелите изпълняват с прецизност и с голямо удоволствие. Хапването се извършва на крак в бара, а сменянето на няколко бара по време на вечерта е неразделна част от ритуала. С разгръщането на нощта приятелите могат да се насладят на необичайно разнообразие от вкусни хапки и освежаващи питиета – чоризо със сирена, шунка с хляб, паеля, кюфтенца, дипове и още много! Любимо мезе за финал на кулинарната фиеста е „pringa“ ( наденичка или парченце сланина върху препечена филия).

 

„ТАПАС“ С ПРИЯТЕЛИ У ДОМА!

Ако неповторимата испанска атмосфера ви е вдъхновила и е породила желание за вкусна кулинарна фиеста, не се колебайте да превърнете дома си в център на апетитното събитие с приятели!

Достатъчно е да имате желание, след това добавете мъничко въображение и използвайте вкусните предложения на АВА, за да създадете разнообразие от неустоими хапки, които да споделите с близките си. Оставяме вкусните идеи във вашите ръце, защото вече разполагате с всичко необходимо за вашата незабравима „тапас“ вечер:

АВА. С ПРИЯТЕЛИ.